Image Alt

O stazi Life on Mars Trail

Hodanje, penjanje, istraživanje...

Za sve ljubitelje aktivnog turizma, planinarenja, hodanja, traila i trekkinga staza Life on Mars Trail predstavlja jedinstven doživljaj. Dovoljno je doći do Metajne, udaljene tek dvanaest kilometara od Novalje, imati odgovarajuću opremu i obuću te prema označenim rutama krenuti u neiscrpnu avanturu putovima Marsa, koji svoje kamene površine ogoljene burom i posolicom sljubljuje u istu sliku s ljepotom Velebita, mora te prekrasnih uvala i plaža na kojima nailazite na istinsku ljepotu i mir.

Stazi je 2020. godine dodana i prva morska Via Ferrata u Hrvatskoj, duljine 100 metara, namijenjena odvažnijim aktivnim sportašima, a koja zahtijeva korištenje dodatne opreme. Via Ferrata namijenjena je nešto zahtjevnijim penjačima i neophodno je korištenje adekvatne opreme (rukavice, penjački pojas, set za osiguranje – apsorber i penjačka kaciga) te predstavlja premosnicu preko morskog dijela koji spaja uvalu Slanu i rt Sušac. Trajanje spomenutog prolaza je između 10 i 15 minuta, a visina mu je između 1 i 2 metra iznad mora. Po težini je zahtjevna, a pristup morskoj Via Ferrati kreće od uvale Slane označenim planinarskim putom 2 km od plaže Ručice u Metajni.

U plitkom moru kod plaže Beriknice nalaze se tri velike kamene stijene, a iznad plaže uzdiže se spektakularna stijena Stogaj koja svojom neobičnom formom penjačima budi adrenalin i predstavlja pravi izazov. Kamena stijena Stogaj kao da je nastala čudom same prirode, a ima dva penjačka smjera: s jugoistočne strane stijene Stigma (težina 5 b i 5a) te La vida Loca (5b, 5c i 5a), obje dužine 6 metara. Uz navedeni smjer lansirana je i varijanta prve dužine naziva Halfmoon (težina 5b) i dužine 25 metara. Stogaj je omiljeno odredište penjačkih avanturista i jedan od najslikanijih motiva staze Life on Mars Trail, a nudi gotovo 70 označenih ruta. Ako ste početnik, okušajte se u kratkom i laganom desetometarskom usponu, a iskusnim penjačima preporučujemo zahtjevnije rute naziva Scorpion ili Spyder.

Atrakcije na LIFE ON MARS trailu

Svaki dio staze Life on Mars Trail pruža neponovljivo iskustvo. Iskrena, netaknuta priroda i marsovski teren pod nogama, izazovne stijene, zavodljive uvale i plaže. Poziv je to na avanturu, istinski užitak aktivnog turizama i pravu dozu adrenalina. Na mapi se nalaze plaže Ručica, Beritnica, Slana i Malin, stijena Stogaj i ostale lokacije koje možete posjetiti na Life on Mars Trailu.

kontakt

KONTAK ZA STAZU:

TZ NOVALJA

Adresa:

Trg Brišćić 1

53291 Novalja

H R V A T S K A

Telefon: +385 (0)53 661 404

Fax: +385 (0)53 663 238

E-mail: info@visitnovalja.hr

Radno vrijeme:
PON- PET 08:00- 15:00
VIKENDOM I BLAGDANIMA- ZATVORENO
  KONTAKT ZA UTRKU:

  Outdoor.hr

  Gornje Prekrižje 24

  10000 Zagreb

  OIB: 52397150102

  Identifikacijski kod:

  HR-AB-01-0805545930

  Mob: 098/ 819 281

  E-mail: outdoor@outdoor.hr

  www.outdoor.hr